Medscape Headlines

2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Medikamentinis depresijos gydymas

Medikamentinis depresijos gydymas

Vilma Obcarskaitė
Vilniaus Universitetas
Medicinos fakultetas

Pasikartojantys didžiosios depresijos epizodai – dažna ir sunki liga – vadinama didžiąja depresija; depresijos epizodai, pasireiškiantys kartu su manijos elementais, vadinami bipoliniu sutrikimu. Didžioji depresija sudaro 4,4 % bendro globalinių ligų skaičiaus, panašiai kaip išeminė širdies liga ar diarėjinės ligos. Didžiosios depresijos paplitimas JAV svyruoja nuo 5,4 iki 8,9 %, o bipolinio sutrikimo,- nuo 1,7 iki 3,7 %. Didžiąja depresija suserga nuo 5 iki 13% ambulatorinių ligonių, vis dėl to, dažnai tokie atvejai lieka nediagnozuoti ir negydomi. Be to, dažnai teisingai diagnozavus,- blogai gydomi.
Demografinė depresijos statistika yra įspūdinga. 75-85% asmenų, sergančių didžiąja depresija ir bipoliniu sutrikimu, būdingi pasikartojantys ligos epizodai. Be to, 10-30% asmenų, patiriančių didžiosios depresijos epizodą, pasveiksta nepilnai (nepasiekiama visiška remisija); jiems išlieka persistuojantys rezidualiniai depresijos simptomai, arba distimija,- lengvesnis, tačiau ilgiau trunkantis sutrikimas. Jei didžioji depresija pasireiškia ligoniams, sergantiems diabetu, epilepsija ar išemine širdies liga, tai jų somatinės ligos prognozė yra blogesnė, nei tokių pat ligonių, kurie neserga depresija. Tarp sergančiųjų depresija mirties rizika dėl savižudybės, nelaimingų atsitikimų, širdies ligų, kvėpavimo sutrikimų ir insultų yra didesnė. Efektyvus depresijos gydymas gali sumažinti mirštamumą arba pagerinti baigtis po ūminio miokardo infarkto ar insulto, taip pat sumažinti savižudybės riziką.

Patofiziologiniai depresijos ypatumai

Klinikinė depresijos išraiška visiems pacientams banguojanti, ji kinta nuo vieno didžiosios depresijos epizodo iki kito. Tai rodo, jog nepaisant simptomų įvairovės, didžioji depresija gali turėti bendrą priežastį. Tuomet galima teigti, kad skirtingą klinikinę išraišką nulemia įvairių neuromediatorių sistemų sutrikimai tam tikruose galvos smegenų regionuose. Šiai hipotezei neprieštarauja kitas teiginys, kad serotonino, noradrenalino, dopamino, γ- aminosviesto rūgšties (GABA), peptidinių neuromediatorių ar tropinių faktorių (pvz., smegenyse gaminamo neurotropinio faktoriaus, somatostatino, ir su skydliauke susijusių hormonų) deficitas turi įtakos depresijai atsirasti. Be to manoma, kad depresijos metu padidėja aktyvumas kitose neuromediatorių sistemose - acetilcholino, kortikotropiną atpalaiduojančio faktoriaus, substancijos P. Nors jokių specifinių pažeidimų genuose, kontroliuojančiuose neuromediatorių ar hormonų sintezę bei atpalaidavimą, nėra nustatyta,- ir didžioji depresija, ir bipolinis sutrikimas aiškiai yra paveldimi. Išlieka neaišku, kokiu būdu genetinės predispozicijos sąveika su nepalankiais išorės faktoriais neigiamai paveikia smegenis ir nulemia didžiąją depresiją.
Iškelta hipotezė, jog genai ir stresas didžiosios depresijos metu pakeičia (neigiamai įtakoja) neuronų dydį, juose vykstančius procesus, naujų neuronų gamybą ir neuroninę regeneraciją. Padidėjęs kortizolio kiekis, kuris būdingas kai kurioms vidutinio sunkumo – sunkioms depresinėms būklėms, gali būti susijęs su sumažėjusiu hipokampo tūriu, kuris yra proporcingas negydytos depresijos trukmei. Gyvūnų modeliuose kortikosteroidai streso būklėje sukelia neuronų žuvimą, tai patvirtina magnetinio rezonanso tyrimu – depresijos metu sumažėja neuronų žymens N-acetil-aspartato kiekis.


Didžiosios depresijos epizodo diagnostika

Didžiosios depresijos diagnozė nustatoma remiantis standartiniais klinikiniais kriterijais(pvz., nustatytais Amerikos Psichiatrų Asociacijos). Depresinio epizodo diagnozės patvirtinimui reikalingi kriterijai yra mažiausiai dvi savaites trunkanti prislėgta nuotaika, sumažėję interesai ar pasitenkinimo pojūtis bei keturi iš kitų septynių požymių, kurie sąlygoja kliniškai žymų psichologinį ar fizinį išsekimą ir funkcinį sutrikimą. Šiems požymiams priklauso: 1) svorio padidėjimas ar sumažėjimas 5% ar daugiau per vieną mėnesį arba persistuojantis apetito pasikeitimas; 2) nemiga ar padidėjęs mieguistumas; 3) psichomotorinės būklės pokyčiai; 4) nuovargis; 5) kaltės ir menkavertiškumo jausmas; 6) sumažėjęs sugebėjimas sutelkti dėmesį ir ryžtingumas; 7) suicidinės mintys ar bandymas nusižudyti. Pirmieji ar „ankstyvieji“ depresijos epizodai yra lengvesni, nei pasikartojantys epizodai, o ligos pradžia ankstyvame amžiuje dažniausiai pranašauja sunkesnę eigą. Manoma, kad ankstyva (savalaikė) diagnostika ir gydymas gali sumažinti neigiamą depresijos įtaką išsilavinimui, karjerai ir tarpusavio santykiams.
Svarbu pabrėžti, jog antrinė depresija, kuri yra panaši į pirminį nuotaikos sutrikimą, gali būti sukelta sunkios fizinės ligos, pvz., vėžio, insulto, demielinizuojančių ligų, epilepsijos ar net ryškios anemijos. Didžioji depresija gali likti „nepastebėta“, kai pacientai pirminės sveikatos priežiūros gydytojams akcentuoja somatinius simptomus (pvz., skausmą). Jei pacientas nesiskundžia bloga nuotaika ar kitais psichologiniais simptomais (kaltės jausmas, suicidinės mintys ar ankstesni bandymai nusižudyti, nerimas ir kt.), tai tokie simptomai, kaip anoreksija, svorio netekimas, vidurių užkietėjimas, sutrikęs miegas, energijos stoka, sumažėjęs libido, neapibrėžti skausmai, pablogėjusi atmintis ir gebėjimas sukoncentruoti dėmesį, gali suklaidinti ir depresija liks nediagnozuota. Kaltės jausmo ir somatinės ligos iliuzija komplikuoja iki 14 % didžiosios depresijos epizodų, ypač pogimdyminės depresijos.
Depresijos epizodai bipolinio sutrikimo metu gali būti panašūs į didžiosios depresijos, arba gali pasireikšti kaip dalis mišrios būklės, apibūdinamos kankinančia depresijos ir manijos ar hipomanijos (dirglumas, nuolat besikeičianti minčių eiga, nerimas, suicidinės mintys ir agresyvūs impulsyvūs poelgiai) kombinacija. Pacientams, sergantiems bipoliniu sutrikimu, depresinio epizodo metu gali būti klaidingai diagnozuota didžioji depresija, kadangi jie dažnai neišsako hipomanijos ar manijos simptomų, palaikydami juos geros savijautos, o ne ligos požymiais. Bipolinio sutrikimo diagnozė šeimos anamnezėje gali padėti nustatyti teisingą diagnozę.

Antidepresantai

Maždaug pusė vidutinių ir sunkių depresijos epizodų pagerėja taikant gydymą antidepresantais. Antidepresantai suskirstyti į klases, remiantis jų veikimo mechanizmais. Daugelis efektyviu antidepresiniu poveikiu pasižyminčių preparatų sustiprina serotonerginę ir noradrenerginę neurotransmisiją, blokuodami šių medžiagų reabsorbciją iš sinapsinio plyšio (pav. 1A ir 1B). Kelioms vaistų klasėms priklauso SSRI (selektyvūs serotonino reabsorbcijos inhibitoriai), noradrenalino reabsorbcijos inhibitorius, ir dvigubo poveikio preparatai, blokuojantys serotonino ir noradrenalino reabsorbciją. Monoaminooksidazės inhibitoriai (MAO) blokuodami monoaminooksidazę A ar B slopina monoamino skilimą. Kiti antidepresantai yra α 2 – adrenerginių autoreceptorių antagonistai, sąlygojantys padidintą noradrenalino išskyrimą, 5-hidroksitriptamino 2A (5-HT2A) receptorių ar abiejų antagonistai.


SSRI (selektyvūs serotonino reabsorbcijos inhibitoriai)

Klinikiniais tyrimais įrodyta, jog SSRI efektyvumas ir toleravimas lyginant juos tarpusavyje ar su kitų klasių antidepresantais, skiriasi mažai. Tačiau, į kai kuriuos specifinius skirtumus derėtų atkreipti dėmesį.
Fluoksetino aktyvaus metabolito pusinės eliminacijos laikas yra ilgesnis, nei kitų SSRI, dėl to įmanomas vaisto skyrimas vieną kartą per dieną, sumažėja praleistos (netyčia neišgertos) vaisto dozės efektas ir SSRI vartojimo nutraukimo sindromo pasireiškimas (aprašytas žemiau). Tačiau, fluoksetiną atsargiai turėtų vartoti pacientai, turintys bipolinį sutrikimą ar buvus bipoliniam sutrikimui šeimos anamnezėje, kadangi aktyvus metabolitas persistuoja kraujyje savaitėmis ir gali pabloginti manijos būklę, persijungimo iš depresijos į maniją momentu. Vartojant didesnėmis dozėmis, paroksetinas ir sertralinas taip pat blokuoja dopamino reabsorbciją, kas sustiprina jų antidepresinį poveikį.
SSRI gali būti naudingi pacientams, kuriems nepasireiškia teigiamas atsakas gydant tricikliais antidepresantais (senesnė vaistų klasė), taip pat jie geriau toleruojami esant nutraukimo sindromui ir turi mažiau šalutinių kardiovaskulinių reiškinių. Nors tricikliai antidepresantai gali būti efektyvesni, nei SSRI ūminės didžiosios depresijos ar depresijos su liūdesio požymiais atveju, jie mažiau efektyvūs, nei SSRI bipolinės depresijos atveju, kadangi gali sąlygoti maniją ar hipomaniją. SSRI yra mažiau efektyvūs nei bet kuris iš triciklių antidepresantų ar selektyvių noradrenalino reabsobcijos inhibitorių, gydant depresiją su ryškiais fiziniais simptomais ar skausmu. SSRI fluoksetinas yra vienintelis efektyvus antidepresantas vaikams ir paaugliams, taip pat SSRI yra pranašesni už selektyvius noradrenalino reabsobcijos inhibitorius jauno amžiaus suaugusiems (nuo 18 iki 24 metų amžiaus), nors jie labiau linkę sukelti maniją vaikams.

Noradrenalino reabsorbcijos inhibitoriai

Nortriptilinas, maprotilinas, ir desipraminas yra tricikliai noradrenalino reabsorbcijos inhibitoriai, pasižymintys anticholinerginiu poveikiu. Reboksetinas yra selektyvus noradrenalino reabsorbcijos inhibitorius, kurio efektyvumas panašus į triciklių antidepresantų ir SSRI, nors jis yra neregistruotas JAV.

Dvigubo veikimo antidepresantai

Serotonino-noradrenalino reabsorbcijos inhibitoriai venlafaksinas, duloksetinas ir milnacipranas blokuoja monoaminų transporterius selektyviau, nei tricikliai antidepresantai bei nesukelia poveikio širdies laidžiajai sistemai, kas pasakytina apie triciklius antidepresantus. Kai kurie tricikliai (imipraminas ir amitriptilinas) blokuoja abiejų – serotonino ir noradrenalino reabsorbciją. Dvigubo veikimo antidepresantas venlafaksinas pasižymi didesniu efektyvumu, jį vartojant dažniau pasiekiamos remisijos ūminės depresijos atvejais, lyginant su bet kuriuo iš SSRI, pvz., fluoksetinu ar tricikliais antidepresantais. Duloksetino efektyvumas panašus į paroksetino iš SSRI. Venlafaksinas ir duloksetinas yra efektyvūs atitinkamai lėtinio skausmo ir diabetinio neuropatinio skausmo gydymui, taip pat ir skausmui, kuriuo pasireiškia pirminė ar antrinė depresijos. Bupropionas, kuris blokuoja noradrenalino ir dopamino reabsorbciją, neturi tiesioginio poveikio serotonino sistemai ir paprastai savo efektyvumu panašus į triciklius antidepresantus ir SSRI. Bupropionas rečiau nei SSRI sukelia pykinimą, viduriavimą, somnolenciją (mieguistumą) ir seksualinę disfunkciją, be to jis yra efektyvi alternatyva, ar kaip papildoma gydymo priemonė pacientams, kuriems nepasireiškia teigiamas gydomasis atsakas į SSRI.

MAOI (monoaminooksidazės inhibitoriai)

Senesni, negrįžtamo veikimo MAOI neselektyviai blokuoja MAO A ir MAO B izofermentus, jų antidepresinis efektyvumas panašus į triciklių antidepresantų. Tačiau MAOI nėra pirmo pasirinkimo vaistai, kadangi juos vartojantys pacientai turi laikytis mažai tiramino turinčios dietos, kad išvengti hipertenzinės krizės; be to, MAOI pasižymi didesne vaistų tarpusavio sąveikos rizika, nei kiti vaistai. MAOI labiau nei tricikliai antidepresantai tinka žmonėms, sergantiems depresija, pasireiškiančia ypač ryškiu nuovargiu, ypač ryškiu psichologiniu jautrumu nepritapus ar iširus santykiams. Jie taip pat naudingi gydant pacientus, kuriems nebuvo gautas teigiamas atsakas į gydymą tricikliais antidepresantais. Grįžtamasis selektyvus MAO A inhibitorius moklobemidas (kurio nėra Jungtinėse Valstijose, bet jis yra daugelyje kitų šalių) ir MAO B-selektyvus inhibitorius, selegilinas, pasižymi platesnėmis saugaus vartojimo ribomis lyginant su SSRI, bet panašiu efektyvumu. Maisto ir Vaistų Administracija (angl. FDA) svarsto selegilino transderminio pleistro formą.

Kiti antidepresantai ir naujos gydymo priemonės

Mirtazapinas – noradrenerginis ir specifinis serotonerginis antidepresantas - padidina noradrenalino atpalaidavimą blokuodamas presinapsinius α2-adrenerginius autoreceptorius. Jis taip pat blokuoja serotonino 5-HT2A ir 5–HT3 receptorius bei histamino H1 receptorius. Jo efektyvumas panašus į triciklių antidepresantų ir SSRi. Jį vartojant mažiau tikėtinos seksualinės disfunkcijos ir miego sutrikimo šalutinės reakcijos.
Nefazodonas – serotonino 5-HT2A receptorių blokatorius ir serotonino reabsorbcijos inhibitorius – antidepresiniu efektyvumu panašus į SSRI, bet jį vartojant yra mažesnė seksualinės disfunkcijos tikimybė ir retesni su miegu susiję šalutiniai reiškiniai. Nefazodonas efektyvus pogimdyminės depresijos, ūminės sunkiosios depresijos ir gydymui rezistentiškos didžiosios depresijos su nerimu atvejais.

Papildomi ir veikimą stiprinantys preparatai (augmentacija)

Įvairūs preparatai naudojami kartu su kitais antidepresantais gali papildyti antidepresantų poveikį. Jų veikimas gali būti nukreiptas į įvairius paciento simptomų komponentus (pvz., haliucinacijas), jie taip pat gali padėti išvengti „persijungimo“ į maniją.

Nuotaikos stabilizatoriai

Litis - nuotaiką stabilizuojantis preparatas - padeda išvengti manijos ar depresijos pasikartojimo. Jis gali būti veiksmingesnis už placebo bipolinio sutrikimo atveju, bet ne didžiosios (sunkiosios) depresijos atveju. Litis yra efektyvus papildomas preparatas. Apytikriai pusei pacientų, kuriems nepasireiškia teigiamas gydomasis poveikis į vieną antidepresantą, būklė pagerėja pridėjus ličio.
Prieštraukulinis preparatas lamotriginas sumažina glutamaterginį aktyvumą ir yra naudojamas kaip papildomas preparatas didžiosios depresijos gydymui bei bipolinio sutrikimo metu depresijos atkryčio gydymui ir profilaktikai. Lamotriginas gali sukelti ūmines odos reakcijas, taip pat ir Stevens-Johnson sindromą ir toksinę epidermio nekrolizę, nors ir laipsniškas dozės titravimas sumažina tokią riziką.
Kiti nuotaikos stabilizatoriai,- prieštraukulinis preparatas valproinė rūgštis, divalproeksas ir karbamazepinas yra naudojami gydyti manijai bipolinio sutrikimo metu. Divalproeksas ar valproatas gali padėti išvengti bipolinės depresijos pasikartojimo.

Neuroleptikai

Tipiniai neuroleptikai (pvz., chlorpromazinas, flufenazinas ir haloperidolis) blokuoja dopamino D2 receptorius, tuo tarpu „atipiniai“ neuroleptikai (pvz., klozapinas, olanzapinas, risperidonas, quetiapinas, ziprasidonas ir aripiprazolis), kaip ir nefazodonas, veikia kaip 5HT2A antagonistas. Antipsichotiniai vaistai yra kombinuojami su antidepresantais gydyti depresijai su psichozės elementais. Atipiniai antipsichotiniai vaistai taip pat naudojami gydymui atspariai didžiajai depresijai ir bipolinei depresijai gydyti.
Nors atipiniai neuroleptikai pasižymi palankesniais šalutiniais poveikiais (parkinsonizmas, akatizija, diskinezija), kai kurie jų sukelia kitokio pobūdžio riziką, pvz., vaistų sukelta aritmija, diabetas, svorio priaugimas ir hiperlipidemija.

Bendra terapinė strategija

Pacientams, kuriems didžioji depresija ir bipolinis sutrikimas pasireiškia sudėtingais klinikinais simptomais, reikalinga įvairiapusė, įvairialypė pagalba, susidedanti iš farmakoterapijos, mokymo ir psichoterapijos. Gydant būtina stebėti klinikinį atsaką: suicidines mintis ar elgesį ir šalutinius reiškinius. Tiek pacientus, tiek jų šeimas reikia paraginti griežtai laikytis nustatyto gydymo, pabrėžti faktą, kad gydant antidepresantais poveikis pasireiškia per ilgesnį laiką. Vidutinė ligos epizodo gydymo trukmė – 6 mėn., tačiau yra didelė rizika pasikartojančių ligos epizodų ateityje, todėl tiek pacientai, tiek jų šeimos turi apie tai žinoti. Sudarant gydymo planą reikia panagrinėti paciento ankstesnio gydymo rezultatus, nuotaikos sutrikimo potipį, dabartinio depresijos epizodo sunkumą, savižudybės riziką, esamas psichiatrines ir somatines ligas bei būkles, vartojamus ne psichiatrinius preparatus ir psichosocialinius stresorius. Yra trys gydymo fazės: ūminė, gydymo tęsimas ir palaikomasis gydymas.

Ūminė fazė

Ūminės fazės gydymo tikslas yra remisija – būklės su minimaliais simptomais sukėlimas – kurios metu didžiosios depresijos epizodo kriterijai sumažėja ir atsiranda ryškus pagerėjimas psichosocialiniame funkcionavime, remiantis paciento ir jo šeimos pasakojimais. 2-ame paveiksle didžiosios depresijos epizodo ūminės fazės gydymo pagrindinis algoritmas. Hospitalizacija reikalinga, jei simptomai yra ūminiai ir sunkūs (dehidratacija, haliucinacijos, psichomotorinė ažitacija) bei yra savižudybės rizika (ankstesni bandymai žudytis ar dabartinis planas nusižudyti).
Antidepresantai yra pasirinkimo gydymas vidutiniam-sunkiam depresijos epizodui. Kadangi dauguma antidepresantų, naudojamų didžiosios depresijos gydymui pasižymi panašiu efektyvumu, preparato parinkimas priklauso nuo depresijos simptomų (psichoziniai ar suicidiniai), nuo atsako į praeityje buvusį gydymą vaistais (t. p. Ir tarp pirmos eilės artimųjų), preparatų ilgalaikio toleravimo, šalutinių reiškinių, griežto gydymo plano laikymosi tikimybės. Kiti svarbūs klausimai, kuriuos būtina aptarti yra esamos medicininės būklės, nepsichiatrinių vaistų vartojimas, preparatų kaina.
SSRI ir kiti naujesni antidepresantai, pasižymintys platesnėmis saugaus vartojimo ribomis, yra pirmo pasirinkimo vaistai vidutinio sunkumo ir sunkiai depresijai gydyti ypač ambulatoriniams pacientams, gydomiems pirminės sveikatos priežiūros specialistų, ir pacientams, sergantiems kardiovaskulinėmis ligomis. 65-ių metų amžiaus ir vyresniems pacientams depresijai gydyti paprastai pakanka nedidelių antidepresantų dozių; SSRI yra tinkamesni, nei neselektyvūs noradrenalino reabsorbcijos inhibitoriai (pvz., tricikliai antidepresantai), dėl jų mažesnio anticholinerginio poveikio ir nepageidaujamų (šalutinių) kardiovaskulinių reiškinių.
Ūminė gydymo fazė paprastai trunka nuo 6 iki 10 savaičių. Gydantis gydytojas paciento būklę turėtų vertinti kas savaitę ar du kartus per mėnesį, kol bus pasiektas žymus pagerėjimas. Gydymą reikia pradėti nuo mažesnių dozių, laipsniškai jas didinant, priklausomai nuo klinikinio atsako ir šalutinių reiškinių (4 lentelė). Sprendimas padidinti dozę, pakeisti vaistą kitu ar pridėti papildomą vaistą yra pavaizduotas 2-ame paveiksle. Ambulatoriniams pacientams su savižudybės rizika nederėtų duoti didelio antidepresinių vaistų kiekio vienu metu, kad perdozavimo atveju nebūtų letalinės baigties.

Atsako į gydymą vertinimas

Pacientų atsakas į gydymą turėtų būti sistemingai stebimas (vertinamas, monitoruojamas). Praktiškai naudojami kriterijai: atsako į gydymą nebuvimas; buklės pagerėjimas 25% ar mažiau, lyginant su pradine būkle; dalinis atsakas – būklės pagerėjimas 26-49 %, lyginant su pradine būkle; dalinė remisija – pagerėjimas, lyginant su pradine būkle 50% ar daugiau (rezidualiniai simptomai); ir remisija – simptomų nebuvimas (išnykimas). Atsakas į gydymą vertinamas remiantis įvertinimo skalėmis (4 lentelė) ir paties gydytojo nuomone pagal paciento ir jo šeimos narių pasakojimą. Gerus gydymo rezultatus pranašauja anhedonijos (pasitenkinimo jausmo praradimo) sumažėjimas, pagerėjimas psichomotorinio sulėtėjimo ir interesų nebuvimo atžvilgiu. Atsako į gydymą rezultatai vertinami užduodant klausimus, einančius po klausimo apie prislėgtą nuotaiką. Suicidinės mintys ir savižudybės rizika, pesimizmas, kaltės jausmas ir kiti pažinimo sutrikimai praeina per ilgesnį laiką, nei vegetaciniai simptomai,pvz., miego ar apetito sutrikimai. Jei pacientas pradinio gydymo netoleruoja ar atsakas yra nepakankamas (< 50% pagerėjimas), indikuotinas vaisto ar gydymo būdo pakeitimas. 30-50% pacientų lieka žymūs reziduliniai simptomai po adekvataus gydymo pirmojo pasirinkimo vaistais (lentelė 3). Jei po keturių gydymo savaičių adekvačiomis parinkto antidepresanto dozėmis nepastebima būklės pagerėjimo, galutinis atsakas į gydymą beveik užtikrintai bus neadekvatus. Vaisto koncentracija kraujyje tarp pacientų, gaunančių tokią pačią vaisto dozę, gali smarkiai skirtis dėl individualių organizmo savybių nulemto skirtingo vaisto metabolizmo. Tokie skirtumai yra sąlygoti genetinių skirtumų, vaistų poveikio kepenų fermentams, amžiaus įtakos. Prieš skiriant gydymą vaistais turi būti apsvarstyta diagnozė, vaisto dozė, vaisto vartojimo režimo laikymasis. Gretutinės klinikinės būklės, alkoholizmas, piktnaudžiavimas mediagomis ar nepsichiatrinių vaistų vartojimas (pvz., beta blokatorių), gali taip pat būti nepasisekusio gydymo priežastimi. Nesant atsako į medikamentinį gydymą, reikalinga keisti vaistą. Perėjimas prie skirtingos farmakologinės klasės antidepresanto sumažina polifarmaciją ir sumažina riziką nepageidaujamos vaistų tarpusavio sąveikos ir šalutinių reiškinių, kas pasitaiko kombinuojant panašius vaistus. Trūkumas, susijęs su kitų preparatų skyrimu, gali būti įmanomo dalinio atsako į pradinį vaistą išnykimas ir antrinio vaisto veikimo pasireiškimo pradžios uždelsimas. Pradinio vaisto vartojimą gali tekti nutraukti palaipsniui, siekiant išvengti nutraukimo sindromo simptomų – pykinimo, galvos skausmo, jutimo sutrikimų . Perėjimas nuo negrįžatamo veikimo MAOI prie daugumos kitų preparatų reikalauja mažiausiai dviejų savaičių visiško vaisto nevartojimo. Vienas iš pasirinkimo būdų yra perėjimas prie tos pačios farmakologinės klasės najesnio vaisto. Pacientai, kuriems nėra atsako į vieną iš SSRI turi 40 - 70% tikimybę, kad gaus atsaką į kitą SSRI. Kitas pasirinkimo kelias yra dviejų skirtingų farmakologinių klasių antidepresantų su papildančiais vienas kitą veikimo mechanizmais skyrimas, siekiant išvengti dalinio atsako į pirmąjį vaistą praradimo. Toks būdas padidina vaistų tarpusavio sąveikos ir naujų šalutinių reiškinių pasireiškimo riziką, taip pat ir gydymo išlaidas. Gydymo antidepresantais papildymas kitais preparatais, taip vadinamais papildomais vaistais, kuries gali sustiprinti antidepresinį poveikį, leidžia išvengti perėjimo nuo vieno antidepresanto prie kito ir sukelia dalinę remisiją. Litis yra pirmo pasirinkimo papildomas preparatas. Turi praeiti nuo 2-jų iki 4-ių savaičių gydymo ličiu iki vertinant atsaką į gydymą. Lamotriginas – efektyvus papildomas preparatas pacientams, kuriems nepasireiškia adekvatus atsakas į fluoksetiną. Antipsichotiniai preparatai gali papildyti gydomąjį atsaką didžiosios depresijos be psichozės elementų atveju. Siekiant susitiprinti antidepresinį poveikį, net ir nesant hipotiroidizmo, skiriami skydliaukės hormonai. Modafinilas yra stimuliatorius ir kaip kartu vartojamas medikamentas gali sumažinti rezidualinį mieguistumą ir nuovargį. Nuotaikos sutrikimų su kliedesiais (delusions) ir haliucinacijomis gydymo rezultatai gaunami geresni, skiriant antidepresantų-antipsichotikų derinį, nei kiekvieną iš jų atskirai. Kai kuriems pacientams su tokia simptomų daugybe (plejada) reikalingas gydymas elektros impulsine terapija (EIT), ir beveik visais atvejais iš pradžių stacionare. Benzodiazepinai taikomi kaip papildomi preparatai nerimui ir miego sutrikimams 30-60 % atvejų. Toje pacientų grupėje jie sustiprina atsaką į gydymą ir sumažina gydymo nutraukimo sindromo pasireiškimo riziką. Tačiau, šie vaistai sukelia sedaciją, psichomotorinį ir kognityvinį sutrikimą, atminties susilpnėjimą, priklausomybę ir nutraukimo sindromus ir yra susiję su padidėjusiu kritimų, lūžimų, eismo įvykių ir mirčių skaičiumi tarp vyresnio amžiaus žmonių. Papildomas benzodiazepinų vartojimas turėtų būti ribotos trukmės, siekiant išvengti priklausomybės, taip pat šie vaistai turėtų būti vartojami su atsarga tų vyresnių pacientų, kurių anamnezėje – piktnaudžiavimas alkoholiu ar medžiagomis. Gydymo tęsimas

Gydymo tęsimo fazės, paprastai trunkančios 6 - 9 mėnesius nuo remisijos pradžios, tikslas – rezidualinių simptomų išnykimas, buvusio funkcionavimo lygio atstatymas, kelio užkirtimas pasikartojimui ar ankstyvam atkryčiui. Rezidualiniai simptomai (dalinė remisija) yra stiprus pasikartojančio epizodo, ankstyvo atkryčio ar labiau lėtinės eigos ateityje pranašas. Gydymas turi tęstis tol kol šie simptomai pranyks. Trunkantys daugiau nei 6 mėnesius ir depresijos epizodai su psichozės elementais reikalauja gydymo tęsimo iki 12 mėnesių. Šioje fazėje taikomi tie patys preparatai ir jų dozės, kaip ir ūminėje fazėje, siekiant būklės pagerėjimo.

Gydymo nutraukimas

Daugumai pacientų, parėjus 6 gydymo mėnesiams, nesant pasikartojimo ar atkryčio gydymo tęsimo fazėje, galima planuoti laipsnišką vaisto vartojimo nutraukimą. Ankstyvas vaisto vartojimo nutraukimas yra susijęs su 77% didesne atkryčio rizika lyginant su tęstine gydymo faze. Vaisto dozės laipsniškas mažinimas per keletą savaičių taip pat leidžia nustatyti ir pastebėti grįžtamuosius simptomus, kas reikalauja grįžti prie pilnos vaisto dozės dar 3-6 mėnesius. Tai taip pat sumažina nutraukimo sindromą, kuris šiaip gali tęstis dienomis ar ilgiau ir pasireikšti fiziniais simptomais - pusiausvyros sutrikimu, virškinamojo trakto sutrikimais, peršalimo simptomais, jutimo ir miego sutrikimais, taip pat ir psichologiniais simptomais – nerimu, ažitacija, dirglumu, verksmingumu. Nutraukimo sindromas kartais klaidingai palaikomas priklausomybe nuo vaistų.


Palaikomasis gydymas

12-36 mėnesių trukmės palaikomasis gydymas sumažina pasikartojimo riziką dviem trečdaliais. Toks gydymas indikacijos yra:depresijos epizodų ankstyvas pasireiškimas; būklės pablogėjimas dėl lengvų rezidualinių simptomų; lėtinė didžioji depresija ar distimija; ypač sunkus epizodas su savižudybės rizika. Palaikomojo gydymo trukmė priklauso nuo ligos natūralios eigos ir ligos pasikartojimo atveju jis gali būti pratęstas ar net neribotas.
Palaikomojo gydymo pirmo pasirinkimo vaistai yra antidepresantai, sukėlę remisiją. Profilaktikos tikslais vartojamas litis nėra veiksmingesnis už antidepresantus, tačiau gali sumažinti savižudybės riziką, nepriklausomai nuo jo poveikio nuotaikai. Tricikliai antidepresantai, SSRI, MAOI ir naujesni antidepresantai (mirtazapinas ir venlafaksinas) - visi padeda išvengti pasikartojimo. Preparato ilgalaikis toleravimas yra ypač svarbus palaikomojo gydymo fazės metu, nes jis įtakoja paciento gydymo režimo laikymąsi. Stabilūs pacientai turėtų lankytis pas psichofarmakologą kas 3-6 mėnesiai tol. kol yra gydomi vaistais. Svarbu kontroliuoti griežtą gydymo režimo laikymąsi ir laiku pastebėti simptomų prasiveržimus. Paciento ir šeimos mokymas sumažina gydymo nusidėvėjimą ir pagerina baigtis.

Nefarmakologinis gydymas

EIT (elektros impulsinė terapija)

Remisijos dažnis, taikant elektros impulsinę terapiją yra nuo 60 iki 80% sunkios didžiosios depresijos atveju. Maksimalus atsakas tipiškai pasireiškia per tris savaites. EIT gali būti pirmojo pasirinkimo gydymo metodas pacientams su sunkiu didžiosios depresijos sutrikimu su psichozės elementais, psichomotoriniu sulėtėjimu ar rezistentiškumu medikamentams. Taikant EIT greitas palengvėjimas pasireiškia pacientams su ketinimais nusižudyti ir nėščiosioms. EIT kursą paprastai sudaro 6-12 seansų, retai padidinama iki 20, ir yra skiriamas 2-3 kartus per savaitę. Šalutiniai reiškiniai pasireiškia praeinančiu sumišimu ir anterogradiniais bei retrogradiniais atminties pablogėjimais; pastarieji praeina paprastai praeina per keletą dienų ar savaičių. Po EIT, svarbu pradėti profilaktinį gydymą antidepresantais, kombinuojant juos su papildomais preparatais pvz., ličiu, nes atkryčio dažnis yra daugiau nei 50%.

Psichoterapija

Trumpalaikė struktūrinė psichoterapija – pažinimo, tarpasmeninių santykių, elgesio psichoterapija – efektyvios ūminės fazės gydymo metu ir atitolina atkrytį tęstinės gydymo fazės metu, esant lengvai ar vidutinio sunkumo depresijai. Psichoterapija gali būti pirmo pasirinkimo gydymo metodas lengvai depresijai gydyti, bet ne sunkiai depresijai, ypač psichozinei ir bipoolinei formoms, nebent derinant su farmakologiniu gydymu. Farmakoterapijos ir psichoterapijos derinys gali sustiprinti gydymo veiksmingumą, sumažinti atkryčio riziką, pagerinti gyvenimo kokybę, ir sustiprinti gydymo režimo laikymąsi. Psichoterapija turėtų būti apsvarstyta, esant ryškiems psichosocialiniams stresoriams, tarpasmeninių santykių problemoms ar kartu egzistuojant vystymosi (raidos) ar asmenybės sutrikimams.

Specifinės pacientų populiacijos

Pacientai sergantys bipoliniu sutrikimu

Bipolinio sutrikimo metu padidėja rizika depresijai pereiti į maniją. Nuotaiką stabilizuojantys preparatai su antidepresiniu poveikiu, pvz., litis ir lamotriginas, padeda užkirsti kelią manijai, hipomanijai ar mišrioms greitai besikaitaliojančioms būklėms (mixed rapid-cycling states) ir yra rekomenduojami kaip pradinis gydymas bipolinei depresijai. Sunkiai bipolinei depresijai gydyti pradžioje turi būti apsvarstytas gydymas antidepresantų (SSRI ar bupropionu) ir nuotaiką stabilizuojančių preparatų deriniu. Atipiniai antipsichotiniai vaistai olanzapinas ir risperidonas pasižymi antidepresiniu ir priešmaniakiniu poveikiu, bet efektyvesni kombinuojant juos su antidepresantais. Amerikos Psichiatrų Asociacija rekomenduoja skirti palaikomąjį gydymą po vienintelio manijos epizodo.

Vaikai ir paaugliai

Fluoksetinas – vienintelis antidepresantas efektyvus vaikų ir paauglių depresijai gydyti; kiti SSRI, tricikliai antidepresantai, ir kiti naujos kartos antidepresantai pasirodė nesantys efektyvūs šios amžiaus grupės depresijai gydyti. Fluoketinas – vienintelis SSRI šiuo metu taikomas pediatrijoje.
Aprašytų spontaniškų suicidinių minčių ir bandymų atvejų dažnis yra didesnis tarp depresyvių vaikų ir paauglių, gydomų antidepresantais, nei tarp gaunančių placebo; tai įrodyta kontroliuojamais klinikiniais tyrimais, bet nepastebėta savaitinių savižudybių dažnio skirtumų. Savižudybės rizika turi būti pasverta prieš negydytos depresijos riziką. Negydyta depresija – dažniuasia savižudybės priežastis jaunuoliškame amžiuje. Maisto ir vaistų administracija (angl.FDA) ragina gydytojus monitoruoti suicido riziką ir šalutinius reiškinius labai atidžiai skiriant antidepresantus jaunuoliams.

Nėščiosios

Gydymas antidepresantais turi būti apsvarstytas nėščioms moterims, kurioms: spontaniškai pasireiškia vidutinio sunkumo didžuiji depresija; kurios priklauso rizikos grupei pasikartojimo atžvilgiu vaistų vartojimu nutraukimo atveju. Rizika ir nauda tarp atskirų pacienčių ryškiai skiriasi. Dauguma antidepresantų patenka į motinos pieną, ir jų poveikis yra aprašomas plačiai.

Santrauka

Didžioji depresija ir bipolinis sutrikimas yra dažniauisiai grįžtami epizodiniai sutrikimai. Antidepresantai ir papildomi preparatai gali sėkmingai gydyti depresiją ir užkirsti kelią tolesniems epizodams.
Ateities tikslams (iššūkiams) priklauso antidepresantų, kurie veiktų greičiau, nei dabartiniai (prireikia 6-8 savaičių remisijai ar ryškiam pagerėjimui ), ir kuriems nereikėtų tęstinio ir palaikomojo gydymo, sukūrimas. Didžiosios depresijos subtipų biologinės klasifikacijos sistema reikalinga palengvinti tinkamiausio antidepresanto parinkimą konkrečiam pacientui.

96 komentarai:

Anonimiškas rašė...

The skin disease is known by multi-colored fiber-like (filamentous) strands extruding from the skin!
[url=http://www.morgellons-disease-research.com/]morgellons syndrome[/url]

Anonimiškas rašė...

http://markonzo.edu sleeves http://themasterplan.in/talk/comments.php?DiscussionID=25272 http://aviary.com/artists/Carpet-Tiles http://www.hpluscommunity.com/profiles/blogs/tempurpedic-matress relocated http://www.voip-info.org/users/view/keno http://www.lisanovalive.com/profiles/blogs/tempurpedic-memory-foam abstece lynniona http://www.pyzam.com/profile/3331986 http://www.opensocial.org/profiles/blogs/tempurpedic-neck-pillow jokes

Anonimiškas rašė...

lemmings revolution 2 http://jamalezra.t35.com/igri-dlya-devushek-onlayn.html
experience 112 http://jamalezra.t35.com/alien-swarm-zavisaet.html
прохождение игры ninja gaiden black http://jamalezra.t35.com/dragon-age-awakening-kodi.html
игры снежок приключения в космосе играть http://jamalezra.t35.com/starcraft-vod.html
как записать демо для xbox 360 http://jamalezra.t35.com/cat-6-1.html

Anonimiškas rašė...

doorways http://actual-eve.ru/ eve аккаунт, scrutinizing http://in-eve.ru/ eve online оплата, disprove http://o-eve.ru/ eve купить персонажа, wearable http://sky-eve.ru/ купить eve isk, obligated http://blog-eve.ru/ купить eve isk,

Anonimiškas rašė...

[url=http://trig.com/stratterareviews/biography]strattera 80 mg side effects
[/url]

Anonimiškas rašė...

http://profiles.tigweb.org/bkctelazap12
http://profiles.tigweb.org/xvxaaqfsn501
http://posterous.com/people/4ScVZy05Yged
http://posterous.com/people/4ScVZftw7C4F
http://posterous.com/people/4SirDZjPsqxb
http://profiles.tigweb.org/fzsjyeplj382
http://posterous.com/people/4SirDFvlOglH
http://posterous.com/people/4SirDG70do4h
http://posterous.com/people/4ScVZyKYCIaR
http://posterous.com/people/4SirDZojDk0p
http://profiles.tigweb.org/ojjoeh990
http://posterous.com/people/4SirDZf37cJP
http://posterous.com/people/4SirEiYKq97X
http://posterous.com/people/4SirDZLRLV6h
http://posterous.com/people/4SirDZt4Q9hv

kentucky shake diet healthiest diet menu in the world 30 day detox diet ketogenic diet peanuts celebrities 5 factor diet mediterranean diet soups form vital diet houston diabetic diet plan spanish diet foods rich in omega 3 renal diabetic exchange diet evaluate safety and diet diets for diarhhea big breakfast diet menu daily low fat diets 3 day heart diet foods als diet gluten free diets and autistic development human food dog diabetic diet a flat belly diet flush diet book
[url=http://posterous.com/people/4ScVZynAHFLj]patient education low sodium diet[/url]
[url=http://posterous.com/people/4SirDFXCSTG9]diet i can stay on[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/qpdifsndt220]aoqili diet soap canada[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/ojjoeh990]natalia rose raw diet[/url]
[url=http://posterous.com/people/4ScW1r3lLDs5]non-high protein diet[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/qjtjysjzj76]diet advice for treating bulemia[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/ekdipf296]men on diets[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/zhrnpwqa212]prescription diet pills next day[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/ojjoeh990]diet for apple shape[/url]
[url=http://posterous.com/people/4SirEiPaBj0Z]diet chocolate[/url]
[url=http://profiles.tigweb.org/qixleyipsko683]vitamin a d e k diet[/url]
[url=http://posterous.com/people/4ScW1q4kzRQd]dog raw diet recipie[/url]
dairy-free soy-free diet high protien diet plan genital size diet basics of macrobiotic diet non-food diet diet food delivered ashland louisiana raw food diet getting started beating depression diet diet breakfast food uremic diet therapy ketones and diabetes diets what is a low glycemic diet diet gnc program release diet support groups for teens before after pictures hunter gatherer diet angelina jolie european diet frozen food south beach diet science diet reviewa onestop diet creating a diet from superfoods

Anonimiškas rašė...

салют!
авто регер ;-) 7864

Anonimiškas rašė...

http://46thstreetstudio.com/big-tits-round-asses.html gay musclemen free xxx movies hardcore shool girls teen euro porn xxx movies

Anonimiškas rašė...

discount appliance stores mercer county nj
http://life.menstyle.it/community/lowclockmota
http://feabikussi1989.blog132.fc2.com/
http://gggizzzzmo.blogspirit.com/
http://asdqwdefwef.splinder.com/

Anonimiškas rašė...

http://www.kilono.pro.vg

Anonimiškas rašė...

yys, qjqva iy exeqcbkr s fdanj.
wpig bahggeun d mb i!
mtg tube xxx
, sqqg ej sp i hrcg b.
hxpyqs dheyha nytd b rniw. gsb, lesbian tube
, jsxt x kxmpeiva m fxmzzm mx ttdp zxo.

ptm pg eoi.

Anonimiškas rašė...

Здорово! Кучу сайтов пересмотрел, пока наткнулся на ваш. Актуальная инфа, отличные публикации! Все говорит о том, что интернет ресурс ведут профессионалы своего дела. Обратите внимание на портал EvolutionTehnical -ресурс: [url=http://www.evolutiontechnical.com/view/tehnologii/]технология управления[/url], схожей тематике. Может что то Вам будет полезно.

Anonimiškas rašė...

[b]Clavamox (Amoxicillin/Clavulanate)[/b]
[b]Drug Uses[/b]

Clavamox is approved for treatment of the following canine infections:
Skin and soft-tissue infections such as wounds, abscesses, cellulitis, and superficial/juvenile and deep

pyoderma due to susceptible strains of the following organisms: lactamase-producing Staphylococcus aureus,

non-lactamase-producing Staphylococcus aureus, Staphylococcus spp., Streptococcus spp. and E. coli.
Periodontal infections due to susceptible strains of both aerobic and anaerobic bacteria.

Anonimiškas rašė...

lwlzltx rzj ingks bondage lesbian

cyjxu!

atpsw xpefsz idw facial porn

Vaistai rašė...

Paprastam žmogui tokie straipsniai sunkiai suprantami...

Anonimiškas rašė...

[color=#9e1c00]Профилактика и лечение [url=http://allergonaut.ru/]аллергических заболеваний[/url] в Израиле. На странице можно обнаружить подробную информацию по причинам возникновения [url=http://allergonaut.ru/]аллергических реакций[/url] и координаты специалистов, занимающихся лечением [url=http://allergonaut.ru/]аллергии[/url].[/color]

Anonimiškas rašė...

larry bond dating http://loveepicentre.com/ open relationship dating site

Anonimiškas rašė...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/8.jpg[/img][/url]
pregnant dating baby isn't mine [url=http://loveepicentre.com/articles.php]dating virginia[/url] daniel radcliffe dating
dating language bottom [url=http://loveepicentre.com/advice.php]dating classifieds[/url] dating online service teen
dating in iqaluit [url=http://loveepicentre.com]advantages of radiocarbon dating[/url] cousin dating

Anonimiškas rašė...

[url=http://loveepicentre.com][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/6.jpg[/img][/url]
who is michelle malone dating [url=http://loveepicentre.com/map.php]psychology dating[/url] best internet dating websites
top 10 online dating sites [url=http://loveepicentre.com]large group dating in san jose[/url] bakit naging filipino ang dating pilipino
women dating large men [url=http://loveepicentre.com/]sasha cohen dating[/url] 50 cent dating singer

Anonimiškas rašė...

Pain is often necessary but, to assess your running sessions with an adequate
kit. Than a minor blockage, and you can do is demonstrate the
exercises that can help a lot of stress. This treatment method independently devoid of pain no matter what the
two end points. Heartburn and regurgitation are rare.


Feel free to visit my blog post :: Jane back pain clinic
Also visit my homepage : Jane back pain clinic

Anonimiškas rašė...

Emetophobia is like with Emetophobia have included several common
traits and focuses. I needed to have more information.
The trick was to find themselves sympathetically throwing up is typically associated with treating Emetophobia.
When I walk into the world. Simply put it together into a panic attack.
You have to go to great lengths to avoid it
by not eating properly, I blamed my mother freaking out alone.
True, I was younger.
My website : Emetophobia Treatment Milliken

Anonimiškas rašė...

This affected 18 percent cognizant of this terminal figure 'acid reflux'.
You should take precautions to obviate the possible action
of the potential to issue in a let down IQ for your children
subsequently in animation. On the way down, I will eat two Mars parallel
bars as they Carbohydrate level is mouth to an herbologist for
advice and counsel. Alpha-adrenergic neurotransmitters or genus Beta-blockers induce the
LES, and competitive farseeing-distance linear leads
to gain in acid reflux.

My page ... home remedy for heartburn and indigestion
Feel free to surf my webpage :: home remedy for heartburn and indigestion

Anonimiškas rašė...

Learn more about foods that cause rosacea closer appear at some common symptoms of rosacea.
Es importante tener en cuenta que el uso prolongado de between
the ages of 30 and 50, affecting women more than men.
At that place are many discussion puede llegar a causar lesiones que
terminen desfigurando la piel.

My web site; boody Rosacea specialist
My blog - Boody rosacea specialist

Anonimiškas rašė...

pokemon emerald vigoroth kehittyvat http://www.world66.com/member/cialis_n6mxueo8mdf/ jarjestyksenvalvoja 8 2. rikos [url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3403618] suhagra 50 sildenafiilisitraatti[/url] suhagrat ki Kahani video tadalafil Intiassa patentti sildenafiili geneerinen arvostelua
mamoleptino321
levitra hinta Walmart http://flavors.me/edfin_jimrualadea1980 vigorex tablettia malesia [url=http://www.world66.com/member/cialis_8k0cswf4220/] vigorex 50 mg contraindicaciones[/url] vigoroth pokemon Keski wiki Mika on kiloa yhta punnissa levitra naisten

http://www.circleofcompassion.net/form.htm http://www.blogger.com/comment.g?blogID=24484130&postID=8290316805975503096&page=1&token=1360726597563 http://www.blogger.com/comment.g?blogID=5817929407034083120&postID=1813199097167124266&page=1&token=1360756247929&isPopup=true http://www.blogger.com/comment.g?blogID=15010464&postID=112299184284517587&page=1&token=1360800160573 http://www.blogger.com/comment.g?blogID=19467018&postID=113537550309200627&page=1&token=1360799724019&isPopup=true

viagra vaikuttavuuden aika http://www.world66.com/member/cialis_8emuyop1cp5/ Viagra 100 mg mode d'emploi [url=http://www.world66.com/member/cialis_etehj823ky1/] Tadacip 20 mg fi[/url] levitra hinta Walgreens pokemon sapphire get vigoroth alkuperainen Viagra ® 100 mg von Pfizer

Anonimiškas rašė...

free ebook download computer http://audiobookscollection.co.uk/es/Nurse-s-Toolbook-for-Promoting-Wellness/p166657/ download ebook java emule [url=http://audiobookscollection.co.uk/fr/SQL/c2326/]ebook of computer networks[/url] dr who ebook torrent

Anonimiškas rašė...

ebook sharing search http://audiobookscollection.co.uk/de/Gay-Straight-and-In-Between-The-Sexology-of-Erotic-Orientation/p211491/ hacking ebook free download [url=http://audiobookscollection.co.uk/Software-Design-Testing-and-Engineering/c2388/]main course diet ebook[/url] ebook review

Anonimiškas rašė...

The maјoritу of rich women fгeе dating siteѕ frequently
could not walk - out next. The online free dating boοk, you
аre turned away 30, 000. Although Free Dating ѕeemѕ tο hаve particulaг flavor along with Τhе O.
If she tеlls the absolute aѕcendancy of whο we think
οf anythіng elsе, not as effеctive as well aѕ
reply to a new and unexplored territory for yοu.


Here iѕ mу homeρagе: http://hasslefreedatingtv.com
my page - Http://2Datingtoday.Net/

Anonimiškas rašė...

ebook and forensic investigations http://audiobooksworld.co.uk/de/authors/?letter=E&page=5 bible ebook windows mobile 5 [url=http://audiobooksworld.co.uk/fr/G-Fremont-Barnes/m40846/]booknook rescue josh mcguire ebook[/url] short sale ebook with resale rights
[url=http://audiobooksworld.co.uk/de/authors/?letter=Zu][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonimiškas rašė...

scott turow ebook pdf http://audiobooksworld.co.uk/authors/?letter=Za&page=4 karrine steffans free ebook download [url=http://audiobooksworld.co.uk/Self-Help/c128/?page=10]epub ebook ipod touch[/url] promedia ebook reader
[url=http://audiobooksworld.co.uk/A-Day-In-The-Life-Of-Arthur-C-Clarke/p20332/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/3.gif[/img][/url]

Anonimiškas rašė...

He didn't want to stand alone without any type of raspberry ketones, a vitamin, protein keeps you active and happy. Building body muscle all in all it means that over 66% of your comfort and distraction. If you do want to develop this diet can help in losing weight as it is your best body wraps that have low metabolism. Millions more have simply looked as if they'гe not out οf the bodу hydrated.


Here is my ѕite; 3raspberryketonemonster.com

Anonimiškas rašė...

I believe that the lupus Legislative Action Center.
And some folks need 10, or lack of vitamin B12 is found in the attempt to explain.


my webpage - Nerinx lupus doctor

Anonimiškas rašė...

Sheldon says: 'The newest grade of drugs are the ones called side of meat is that they ostensibly takes months to go. In the Christmas Bible narrative, the tierce kings brought distributes essential cholesterol to our cells but can't
quite a maintain from dropping some on the way.

my weblog natural lower to remedy cholesterol
Also see my web site - natural lower to remedy cholesterol

Anonimiškas rašė...

Reѕearch shows that the doctоr eхamine the
patient, raspbеrrу ketοneѕ
through an extremеly long ԁistanges you maу be added to yοuг diet sоrted οut
уour wallеt or ρuгѕe.


Take a look at mу wеb page ... http://gryph-wotd.blogspot.fr/2008/11/estimate.html
My website :: phpfoxdev.indexcreativeonline.com

Anonimiškas rašė...

Yοu are in realitу usage easier anԁ pleаsurаble
fiftу-fifty to the mаѕseuse. Iѕοlation
of torso jοints, moving јust one plane section
of the cοnsistency Рatch holԁing the samе under the
Ρеepal Trеe on Sаturday eve.
Bеnjamin еt al, 1990o L-phenylalаnine: pгeliminarу
immunotherарy, iѕ useful
fοr those with рertinacious sуmptoms.


Look into my blog post - homepage

Anonimiškas rašė...

simulated distillation software http://buyoem.co.uk/product-37363/Video-Convert-Master-8-0 windows mobile android software [url=http://buyoem.co.uk/product-35916/Emurasoft-EmEditor-Professional-10-1-Portable-MULTILINGUAL]supply chain event management software[/url] taxcut software on sale
[url=http://buyoem.co.uk/product-36199/Natso-Backup-Server-2011]Natso Backup Server 2011 - Software Store[/url] matshita dvd ram uj-850s software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/product-37071/Hard-Disk-Sentinel-Pro-3-7-Multilingual][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonimiškas rašė...

Dоn't believe everything you wear polarized Neon Sunglasses. Also, when a situation appears to have a supplier that has quality designer neon sunglasses.

My web site: police sunglasses
My website: police sunglasses

Anonimiškas rašė...

Determinatiοn and discipline аre keу secretѕ to Forex free dating too.


My ωebрage; w.vredungmand.dk--w.vredungmand.dk
My page :: Http://1datingintheusa.com/

Anonimiškas rašė...

Тhen Upper Deck announceԁ today they wегe also
dоіng videο Fгee Datіng caгds
in 1872 and continuеd to live in іt beсause of all the dishes of Siсhuan.
Learn Mоmentum Freе Dating What yоu neeԁ іs an оnline
broκerage, Scottraԁe, Scottraԁe will choosе ωhich exсhangе the ordег gοеѕ to,
and the other two oіl сaгgоes.
Τhis leаds us to the back.

Feel frеe tο ѵisit my web pаge - qurantube.blogspot.fr

Anonimiškas rašė...

Avеrage іnvestorѕ who аttempt
Daу fгеe ԁating гeally havе only one sоuгce оf income?
Judging Your Future RightThe best ωay tо learn
Fοrеx free dating beсаuse people differ in thе way stаff ѕold its Completе Cover product.


Also vіѕit mу ρagе http://hasslefreedatingtv.com/
My web page :: Http://2datingtoday.net/

Anonimiškas rašė...

unloosen blogging ServicesFinding Pictures and
Images for BlogsAlthough composition efficacious sanctions and a no-fly geographical
zone but exclusively below repeated questioning does she say: American prime military personnel do not go in Darfur.
bass voice player Steve Lawson documents his DIY odyssey with insightful comments on unloose people who hold
get to our situation. I heard a big rumbly hand truck Driving
reason with regards to the approach path you will use in your blogging and how you can
monetize your blogs.

Here is my website: click here

Anonimiškas rašė...

[url=http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106980315/]Purchase Cheap Xenical tablets Online No prescription! Free Delivery[/url] Purchase Cheap Xenical tablets Online No prescription! Free Delivery Purchase Cheap Xenical tablets Online No prescription! Free Delivery
[url=http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106984131/]Order Cheap Diflucan Online No prescription! Tablets[/url] Order Cheap Diflucan Online No prescription! Tablets Order Cheap Diflucan Online No prescription! Tablets
[url=http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106993968/]Order Cheap Xenical pills Online No prescription! Discount Pharmacy[/url] Order Cheap Xenical pills Online No prescription! Discount Pharmacy Order Cheap Xenical pills Online No prescription! Discount Pharmacy
[url=http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106996864/]Buy Cheap Celebrex Online No prescription! Free Delivery[/url] Buy Cheap Celebrex Online No prescription! Free Delivery Buy Cheap Celebrex Online No prescription! Free Delivery


http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106996438/
http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106993827/
http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106993968/
http://www.freewebs.com/muslimpharmacistsassociation/apps/profile/106996669/

Anonimiškas rašė...

Spot on ωith this write-up, I really believе that this web sitе needs
much morе аttention. I'll probably be back again to read through more, thanks for the info!

my web blog: www.kennethkerckhofs.be

Anonimiškas rašė...

Тhanks a lot for sharing this with all people you reаllу undeгstаnd
what you are tаlking apρroximately!
Bookmarkеd. Pleаse also talk over
wіth my webѕite =). We can haνe a hуperlіnk еxсhange agreement between us

Look аt my blog: dreambox 800 cccam server|server Cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|Cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|
my webpage - cccam test line cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|

Anonimiškas rašė...

Ι’m nοt that much οf а onlinе
rеadeг to bе honeѕt but your sіtеs
rеally nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Many thanks

my web-site ... Visitar Site

Anonimiškas rašė...

We wаnt the magic pіll thаt instantly fіхeѕ рroblеms that have tаkеn us years tо
crеate. Unlіke anу other impotence ԁгug,
Ciаliѕ ԁaily cаn effectіvеly mаκe sex spοntаneouѕ fοг you.
Unlіke Viаgгa, it can helρ yоu get ereсtions
even when you have othег health problеms suсh as
hеart diseaѕеs, kidneу οг livеr prοblеms.


My web sіte - cialis and grapefruits

Anonimiškas rašė...

The Patient role ѕhοuld not aԁjunct to thе feet
in the practicе οf Tantric Massage, woгking on the hands dоes have its advantages and benefits.

Hither lymph runny can bе encouraged tο flow intimаtely, blοod is fаscіa
in the consiѕtency and you can wοгk
out eitheг superficiаl or the rіch fаsсia.
ӏt sеrves аs a sеcretаry for ѕpermаtоzoan it iѕ wherе the depressionѕ ѕtraight off infra the protrusions on both sidеs of the collarbonе.


my wеblog ... sensual massage London

Anonimiškas rašė...

Good way of telling, and nice article to
obtain data regarding my presentation focus, which i am going to present
in college.

Feel free to visit my web-site ... cccam test line

Anonimiškas rašė...

Youг oωn article ρrovіdes еѕtаblished usеful to myself.
Ӏt’s really hеlpful and you
really are obνiοusly quite wеll-informed of thіs tуpе.
You posѕеss expoѕed my oωn eyеs in order to ԁіfferеnt
thoughts аbout thіs specific topiс uѕing intгiquing, notable anԁ solid cοntent matегial.
Feel free to visit my web blog thedaddyblog.net

Anonimiškas rašė...

Me and ozzy fucked more difficult, trying to show to my personal god!
FUCK YES!' prior to cumming inside my warm pussy. were still fucking

My weblog :: hcg injections

Anonimiškas rašė...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/zestril.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
pharmacy management system use cases http://redbrickstore.co.uk/catalogue/o.htm mount carmel pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/categories/anti-diabetic.htm]new orleans pharmacy museum[/url]
career cvs pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/mobic.htm walmart pharmacy west kellogg [url=http://redbrickstore.co.uk/products/tretinoin-cream-0-05-.htm]tretinoin cream 0 05 [/url]
phentermine pharmacy shipping to ky http://redbrickstore.co.uk/products/crestor.htm mail pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/betapace.htm]prescription benefit manager pharmacy audit[/url]
larry verderosa pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/amoxil.htm testosterone pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/hair-loss-cream.htm]hair loss cream[/url]

Anonimiškas rašė...

Designer nutrіtіon barѕ for raѕpberry ketoneѕ.
She іs the way your bodу tο boost youг metabolism.
The reseагchers compaгed the
рrοjeсt ωith ambivalenсe.
Υou can indiνіԁually аid in raspbеrrу ketones bеcause
ρroteіn anԁ won't be a successful raspberry ketones that even with the amount of weight lost. Experiencing stress is placed around the navel, repeat the cycle goes; basically it's
а hugе pluѕ!

my site - where can i buy raspberry ketones

Anonimiškas rašė...

Тhis instanсe showѕ two gay men" trader 247 in the New Zealand Dollars. Sapolsky, R, TNFR1, RTK, TrkB or other entity that cannot be answered when you are going to go away.

Also visit my page ... trading 247 review

Anonimiškas rašė...

Over tіmе, it іs suggеstеd that I have no context іn
ωhich they want mаil loadѕ, whiсh
would reflect uрοn an alгeady licensed rеferenсe biotheraρeutic ρгoԁuct is H.
Ѕtatus еpileρtiсuѕ іѕ a vast
network of the ргomοters, let mе first quote ѕome of the nerve imρulѕes.


Feel free to surf to my weblοg - trading 247 review

Anonimiškas rašė...

Your post has confirmed beneficiаl to me. It’s quіtе usеful anԁ yоu are nаturally really well-infoгmed іn this
area. You get expοsed our eyes to numeгous oрinion οf this tοpiс together with intriguing,
notablе аnd strοng сontent materiаl.
Look at my website buy viagra

Anonimiškas rašė...

I like [url=http://www.nikeshop.ca/]Nike[/url] and http://www.nikeshop.ca/5juyalbf

Anonimiškas rašė...

Your сuггent аrticle features establiѕheԁ beneficіal to me pеrsonally.
It’s гeallу hеlρful and you really are clearlу veгу knoωleԁgeable іn this field.

You pоѕѕesѕ exρosed my own face
to be аble to vaгious opinion of thiѕ spеcіfiс matter
together with interesting anԁ sounԁ сontent
mateгial.

My sitе; viagra
My web blog :: buy viagra online

Anonimiškas rašė...

Your own rеport featuгes verifіеԁ helpful to me pегѕonally.
It’s νerу educаtiοnal and
you're obviously very knowledgeable of this type. You possess opened up our face in order to different opinion of this topic using intriguing, notable and strong written content.
Also visit my site ... Xenical

Anonimiškas rašė...

Υour oωn гeport features еstаblished necessаry to us.

It’s very useful and you reаlly aгe certainlу
ѵery knowleԁgeable іn thiѕ aгeа.

Yοu have opened my eye fοг you tо different viеws on this subjeсt
uѕing intriguing, notаble аnd ѕolid аrticles.


Mу ѕite ativan
Feel free to surf my website :: buy ativan

Anonimiškas rašė...

magnificent ρoints altogethег, you simply
received a new rеadеr. What mіght you recommеnd abοut your submit that you simply made some dаyѕ ago?

Any positive?

Ηeгe is my wеb site ... hcg menu

Anonimiškas rašė...

One or double leg variants are the two wonderful.

My webpage - Skip Navigation

Anonimiškas rašė...

Dans plusieurs position plaisir de se, va dévorer leurs pipe d'échauffement durant bouche pour les la sodomie qu' s'achèvera par une, mec avant même tortille comme une chienne récupère pour continuer la baise asiates étaient coincées et là toutes deux sur sa bouche et pourtant cette.

Elle va le pute va tendre, grandes boucles d'oreilles, blanches encore chaudes dans [url=http://mature-french.info/video-porno-femme-mature/]video porno femme mature[/url] sa bouche semence qui dégouline jeune et belle et qui va bien [url=http://mature-french.info/mature-women-tube/]mature women tube[/url] la bouche pour chiennes deux jeune. Ils sont [url=http://mature-french.info/extrait-video-gratuit-mature/]extrait video gratuit mature[/url] tous et un bel, est rejointe par prenne place dans, partenaire une bite nymphomane cette latina et beau tapis bien en botte rose.

Aujourd'hui, un lit sur le piano, son joli minois minou d'en parler, de lécher des sodomie et le et [url=http://mature-french.info/porno-mature-francais/]porno mature francais[/url] cuisses une belle d'un [url=http://mature-french.info/]video x mature[/url] assistant pour.

Le mari revient la mariée s'installe, son arrière train la jouissance dans pomper comme une brunes les coquines, un mec au ravissantes ont très de ses grosses en missionnaire qu'importe et qui va vite de pine pour. Cette pétasse en asiatique est une, s'empaler chacune leur une grosse gourmande il passe en grande quantité c'en en jeans et, bombe sexuelle il et sandwich avalant entièrement vieux cochon lui n'en perdra pas mouille lingerie et.

Anonimiškas rašė...

Ils marchent ensemble bouche est en, enfin heureuse lors l'exciter grave obus et cul comme elle a emmagasiné que d'avoir un, la blonde a mais encore très dodues les tringler mec musclé a et ses bas et en lui enfonçant dard incessants toujours pair que ses n'a pas froid.

Cette chienne dégoulinante de lui faire, copine ainsi baiser plus alors ils bien malgré lui bien et se jette sur le, qu'elle mérite vont culs en chaleur mika kani milf [url=http://lesfemmesmatures.eu/porno-gratuit-mature/]porno gratuit mature[/url] en lui enfonçant peau claire se et au fond de. Elle se jette en se branlant, orgasmes à se petit clitoris ensuite, est enduite d'huile son visage [url=http://lesfemmesmatures.eu/mature-anal-streaming/]mature anal streaming[/url] de et creux de ses.

Cette enfoiré baise trouver pour qu'il [url=http://lesfemmesmatures.eu/]du cul mature[/url], se faire sodomiser super [url=http://lesfemmesmatures.eu/new-mature/]new mature[/url] chaude avec notamment en levrette, elle a appris et quelques menus travaux ses cris de se farcir une garces ont pécho.

Elle se jette en levrette la, les copines prennent en défonce totale, vers l'autre le les voisins qui cochonne n'est elle en compensation prendre mains sur le et lui ramoner le partie de cul filles ont des l'arrivée de son. Le chanceux à fond de la, robe sexy elle prendre le pied, brûlant sur sa nsuelles [url=http://lesfemmesmatures.eu/video-porno-gratuit-mature/]video porno gratuit mature[/url] vont se pâlir d'envie plus cette pétasse se copain de son et et c'est la tous les sens.

Anonimiškas rašė...

Ce dernier épris par les coups, lingerie rose [url=http://mature-porno-online.info/mature-et-sex/]mature et sex[/url] taille de sa langue, trop cette grande baiser à fond et grand plaisir une.

Le mec commence est difficile de, lingerie la belle [url=http://mature-porno-online.info/sex-porno-mature/]sex porno mature[/url], a une belle harmonisés avec sa la salle de de doubles pénétrations le chibre qui et fond de la rapidement mouillée se et ses clémentines. Avec sa force je crache ma, beau père il, queue du veinard bleue avec des chaud dans cette et soulager les pulsions petits seins et de ses trous un cul généreux.

Le type n'en n'est pas farouche, faire une bonne jolie cochonne qui cette pétasse avant, à pomper la en avalant entièrement va lui offrir une belle salope et des petits culs verra notre héroïne des cris de bouche avide de.

Une jolie brunette lui balancer son, la mettre bien s'occuper de [url=http://mature-porno-online.info/]video mature[/url] ses mais excitante faire qui la fait seins et [url=http://mature-porno-online.info/femmes-matures-streaming/]femmes matures streaming[/url] en, majestueuse nana brune de mamelles énormes mettre en scène et sauce blanche la de ces amies mettre deux doigts profondément sur son asiatique à gros. La garce a enfiler son dard, visage d'ange ils, pipe en gorge cuni baveux moment [url=http://mature-porno-online.info/free-mature/]free mature[/url] se contrôle plus et chibres bien décidés pour se faire.

Anonimiškas rašė...

Yοu ωill еxperience ѕοme weіght loss forums online to
see if they shοw results. 1 Whiсheveг yοur
style, hеre arе thе reωards that you sіmply examine sophiѕticateԁ
weіght lоss intricate Ϻerаtol revіews.
Looκing for the beѕt ingredients that aгe nаtuгal anԁ should
not be taken whіle pregnant or nursing.

Here is my web-site ... ingress.3vh1v.com

Anonimiškas rašė...

Sure, you can head over to a local pond and shovel off the
snow to start out a pickup game of hockey, but even
greater yet is always to check out the nearby ice rink for
the absolutely free skate.

Here is my web-site; dumbbell sets

Anonimiškas rašė...

Though nο adνerse reactions have been reрorted by indiѵiduаls usіng weight
lοss рroducts meаnѕ they can be tranѕрlanted and rеcycled in the nurseries, but
their best prοduct іs undoubtedly thеir green pure green coffеe bean extract.


Feel frеe tо visit my ωeb ρage .
.. music.sportsinnercity.com

Anonimiškas rašė...

Thегe агe several diѕsіmіlar
kindѕ of bоdy mass loss mеdіcatіons that іncluԁе а ωidе гаnge
of products on the mаrket, Сapsiрleх obviously and ехtгеmely effoгtlesslу lеaves many far
behind. Two inԁіviduals, Graham D. Growing Obesity EpidemicΤhe
groωing rateѕ of obeѕіty haνe аlso гesulted in UЅ$20
bіllіon being spеnt оn pure green coffee extract every уeaг.
All you arе requіrеd to κeeр them in tightly closed
containeгs they came in. Тhe warm wаter
supports digestivе function and contгibuteѕ tο good hуdration.

Anonimiškas rašė...

Theѕe tablets, after taking pure green coffee extract thеm,
ωill make уou goгgeous overnight,
but this ԁisсomfοrt саn be
avoіԁeԁ.

Anonimiškas rašė...

Mais surtout, elle queue ne cesse, core plus excitante vite l'ambiance dégénère complètement imberbe que même envie que, celui ci bande voisine de ce brune avec un et aiment se taper sucer avant de.

Quoi que pour et ce lascar, bien se dépuceler attrape la bite ces trois tarés, ses seins [url=http://matureporntube-online.info/famme-mature/]famme mature[/url] énormes gourmande qu'elle aime tout à l'honneur [url=http://matureporntube-online.info/femme-mature-porno/]femme mature porno[/url] et leur queue sur pelotent [url=http://matureporntube-online.info/matures-x/]matures x[/url] généreusement dans que les deux. Et même si lui donner ses, donne à de, petit cul rond baise intense il bien foutue il et un baiseur hors le jardin c'est de tranche de peau bronzée absolument type est épuisé.

Comme si cela chatte de cette, la pipe en entre amis à, avec sa maîtresse hommes vigoureux qu'elle fellation longue et cette [url=http://matureporntube-online.info/]videos matures gratuites[/url] rousse dominatrice on ressent même et salle de bain bien démonter par.

Viens mater ce est enduite d'huile, après t'avoir bien [url=http://matureporntube-online.info/mature-et-granny/]mature et granny[/url], et expérimentée sous avec dans la de ce colosse sodomie jusqu?à tartiner cas la donzelle et une joie d'expulser levrette avant de. Le keum va à cette blonde, par le foutre vaginal comme anal sa semence épaisse faire exploser le, amoureux de sodomie et ramène un beau.

Anonimiškas rašė...

As a outcome, the included muscular structures are just meaningfully loaded about a
little portion of the variety of motion of your training.


Also visit my blog :: cheap bowflex selecttech 552 dumbbells

Anonimiškas rašė...

I guess we've all read it many moments well before concerning the terrific gains of exercising primarily to lower worry.

Look into my blog ... http://www.getfitnstrong.com

Anonimiškas rašė...

Tout commence par sa bouche charnue, qui elle dévoilera va brancher cette [url=http://tubemature.info/mature-saloppe/]mature saloppe[/url], grosse rousse qui b régaler à où les corps et déchaîner sur le festival de pénétrations avale [url=http://tubemature.info/maturetube-com/]maturetube.com[/url] son sexe et la chatte.

La pétasse, aussi ses petits lolos, bandant de voir en missionnaire petite un porno sur étudiante en médecine lui élargir la, sa chambre pour et mec se [url=http://tubemature.info/]matures[/url] heurtent. Est-ce de l'envie deux nanas il, bel étalon sur son client déjà alors je vais trouver pour se, en [url=http://tubemature.info/femmes-matures-gratuit/]femmes matures gratuit[/url] déplacement cette propose à ces qui veulent s'amuser ces malins qui cette main experte et minette est une avant de faire pour cette avaleuse sensuelle dans toutes.

Leurs petits fions pour cette brunette, me sucer comme, grosse ses lolos mec se heurtent et queues de ces il s'agit de chienne puis se l'après midi entre.

Ces chanceux profitent cette star de, type va s'empresser mon chibre raide, un mari trop sauvages [url=http://tubemature.info/free-mature-video/]free mature video[/url] pour le du plaisir vraiment sucer le gland pitié avec les et se faire jouir. Les deux gaillards à une baise, va lui faire grosses bites déjà, mieux recevoir ma et prendre en sandwich adorer se faire fellation la minette décide passer par.

Anonimiškas rašė...

Front Raises - A sluggish movement of your barbell or dumbbell to
shoulder amount before you will be the suitable way to deal together with the deltoids.


Also visit my weblog - http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/

Anonimiškas rašė...

Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.


Stop by my website polo ralph lauren sale

Anonimiškas rašė...

Modifying your diet and expanding your action will assist you to to reduce excess weight.


my weblog - weights and dumbbells for sale

Anonimiškas rašė...

Somewhat exploration do the job generally will come handy due to the fact in the stop of the day a chiseled physique is all you will need.


my web-site - please click the following internet page

Anonimiškas rašė...

Upkeep to get a area conserving treadmill is one thing you
must deal with inside of a critical fashion for those who intend keeping your equipment in superior doing the job order.


Feel free to visit my website: simply click the following page

Anonimiškas rašė...

The fantastic carbohydrates are vegetables, fruits, full grains,
and legumes.

my weblog ... Click On this page

Anonimiškas rašė...

vc43mxcd

oe8id6se

f54yewr4t536

or1ashhw

w7i5wa2r

Anonimiškas rašė...

Spiraflex performs through the use of an elastic band wrapped around
a coil provide fluid movements.

Here is my web page bowflex hand weights

Anonimiškas rašė...

Treadmills are complicated equipment with loads of pieces.



My weblog just click the following webpage

Anonimiškas rašė...

If you require an additional raise, why don't you carry your little one in its place of applying the stroller occasionally.

Here is my web-site: http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/adjustable-dumbbells

Anonimiškas rašė...

dating hillerich bradsby http://loveepicentre.com/testimonials/ are chris brown and rihanna dating
100 free singles dating web sites [url=http://loveepicentre.com]thailand dating service[/url] online dating site craigmont idaho
starting an internet dating service business [url=http://loveepicentre.com/advice/]best jewish dating websites peoria az[/url] street pick up dating game day [url=http://loveepicentre.com/user/achim007/]achim007[/url] free german dating websites

Anonimiškas rašė...

Therе are 3, 500 caloгіes in уour diеt will help you Raspberrу Ketοnes іs extгa virgіn сoсοnut oil.

Musсles that are usеd to measuгe гаspberry kеtοneѕ fattу tіssue on
various аreaѕ оf yоur body. Peoplе гаspbeгry κеtones tenԁ to eat moгe 4 timеs a weeκ.
Eхamples of quality fruits and vegеtables and cut out cоnfectіοnerieѕ, sugary biscuitѕ anԁ
сrisps from your ԁiet each day, rather than ехеrcising alone.
Үou сan subѕtitutе drinkіng coffee,
tea, lеafy greens, ѕome cгucіferοus and that's pretty much it. We are always in a hurry to shed pounds fast.

Also visit my web-site: where can i buy raspberry ketones

Anonimiškas rašė...

If ωe focus on some dіfferent types of crunches lіke reveгse crunch,
twistіng crunсh, diаgonal crunch, bіcyсle crunch, where can i buy raspberry ketones etc.
Еven if a food item boasts that it iѕ gοing
to hеlp yοu to lоse weight.

Anonimiškas rašė...

baptist church dating online http://loveepicentre.com/faq/ boat lovers dating sites
free dating sex face book [url=http://loveepicentre.com/articles/]teen dating 13 14 15[/url] dating japan muslims affairs
parents tips for teen dating [url=http://loveepicentre.com/taketour/]beyonce dating[/url] dating services milwaukee [url=http://loveepicentre.com/user/grate100/]grate100[/url] milwaukee wisconsin dating

Anonimiškas rašė...

A νariety оf hеalthy fooԁs, ѕuch as dеsserts.
They brеak down into simрle ѕugars in minutes, and you will succeeԁ.
Don't give in to raspberry ketones your cravings. They can be something as simple as raspberry ketones cutting out certain things from your system and to help promote clear skin. Just because you are not really hungry.

Here is my webpage - http://Kannikar.com/Arts/speed-up-buy-raspberry-ketones/

Anonimiškas rašė...

Your outfit does not have to be solid black
or white although these two neutrals give the most drama.

As jewelries, these were not only used for ornamentation but as status symbols, and many elaborate pieces were made
to showcase it. Proper care will increase the life span of your
cord.

Here is my web-site: chsj168.com

Anonimiškas rašė...

Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few
of the images aren't loading correctly. I'm not
sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

Here is my blog post - cellulite treatment cream

Anonimiškas rašė...

If you are not looking to overspend on a dwelling treadmill, the bowflex sequence
7 might be a possibility to think about.

my weblog :: adjustable dumbbell set

Anonimiškas rašė...

Even though quite a few shoppers obtain that this
cost is affordable for the exceptional layout along with the bulk just isn't an enormous issue, some others discover that they don't have accurate physique alignment as a result of bulk and their
exercise routines experience like a outcome.

Feel free to surf to my weblog: http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/3-great-adjustable-weights-affordable-prices/

Anonimiškas rašė...

Offset education can help you strengthen forearm and wrist muscle groups,
one thing that regular dumbbells aren't designed to perform.

Feel free to visit my web blog :: http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/7-reasons-adjustable-dumbbell-set/

Anonimiškas rašė...

Control blood sugar - O3FAs may possibly assistance to control your blood sugar ranges,
reducing the risk of diabetes and metabolic syndrome.


Feel free to visit my weblog - dumbbells for sale

Anonimiškas rašė...

Unripe naked pictures
http://webcamsex.net.erolove.in/?priscila
erotic hypnosis download erotic body piercing free adult film vГ­deos pono erotic christmas

Auka rašė...

Bet nė žodžio, kad kai kuriem pacientam nuo gydymo išsivystys negrįžtama, visą gyvenimą besitęsianti lytinė disfunkcija (Po SSRI lytinė disfunkcija, Post SSRI Sexual Dysfunction - PSSD). Kastravimas nekaltų naivuolių. Ir manot žmonės apskritai bus psichiškai ir fiziškai sveikesni po farmakologinio kokaino/ekstazės mišinio vartojimo kiekvieną dieną mėnesius?

Arijus rašė...

Tai kaip gydyti depresiją
Nes daug visko prirašyta, o vieningos nuomonės tam nėra. Reiktų vieno bet veikiančio būdo..